Dit is deel 1 van een beschrijving van de diensttijd van Izaäk Oprel in Curacao. De tekst is van hemzelf (!), gefilterd uit vrij uitvoerige brieven die hij naar huis had gestuurd. De foto’s komen uit zijn foto-album, ingekleurd door de auteur (van heeele kleine zwart-wit-foto’s…, niet altijd even goed gelukt). Er waren alleen weinig tekst en foto’s van zijn tijd in Nederland.

Het geeft als het goed is een mooi tijdsbeeld hoe een 20-jarige marinier zijn dienstplicht beleefde destijds.

Dit deel beschrijft de opkomst in Voorschoten, en de opleidingen in Volkel,Doorn en Texel.

08-03-1951, Opkomst Voorschoten

De reis is goed gegaan. In Den Haag liep ik een stel jongens tegen het lijf , die met koffers en tassen liepen te sjouwen, daar ben ik maar bij aangesloten, en nu zitten we in de zelfde bak.(een bak is een afdeling van plus minus  20 man, en in een barak zijn wel 10 bakken). Ik sta nu bekend als recruut  I.Oprel, Stamboek no.  70014, M.O.C. Voorschoten, Bak  2

Gisteren en vandaag hebben we niets anders gedaan dan keuren, dekens halen, wachten, eten, keuren, en wachten. Het is wel een strenge keuring, er zijn 1001 vragen gesteld, bloed afgetapt, verschillende testen,  nachtzien enz. enz.

We hebben wat spullen gekregen zoals een ketelpak, dekens, een veren bed, een kussen en een bultzak.  Kleren krijgen we nog niet, die krijg je pas als je goedgekeurd ben. Er zijn er van onze bak al bij de vleet naar huis, afgekeurd of buitengewoon dienstplichtig. 

In het kamp is ook nog een bioscoop, voor een kwartje kan je daarin dus dat is niet zo gek.  Het eten is hier prima, alleen  moet je zelf zorgen dat je op tijd binnen bent, anders kom je tekort, want overschieten doet hier niet veel, maar ik ben nog niets tekort gekomen.

16-03-1951  naar Volkel ( A M V )

Noot: AMV = Algemene Militaire Vorming. Hieronder een foto-galerij. Klik op een foto voor een vergroting c.q. voor bladeren door de galerij heen.

23-08-1951, naar Texel  – A.O.K.

Noot: A.O.K. = Algemene Opleiding Kader (nog te verifiëren)

Marn III z/m I.Oprel   stb.nr. 70014  klas 37  A.O.K. Den Hoorn  Texel

Het heeft hier anders niet gedaan dan geregend, en daar door heen nog landingen, dus het is niks anders dan nattigheid. De helft van mijn plunje hangt op het ogenblik te drogen. Op Texel hadden we een maand lang amfibische oefeningen met b.v. een landings vaartuig, rubberboten met buitenboordmotor (ook wel peddelen) en grote sloepen met  8 man aan de riemen.

Dikwijls landingsoefeningen, en dan vanuit een boot door het water het strand op en dan de duinen bestormen, en dan moesten  we b.v. een 80 mm mortier meeslepen, een onmogelijk zwaar ding. We hadden dikwijls slecht weer.

22-09-1951, naar Doorn – A.M.O.

Noot: AMO = Algemene Militaire Opleiding (nog te verfiëren)

Morgen heb ik weer eens wacht, ik hoef maar 6 1/2 uur i.p.v. 8 uur te staan, dus dat tref ik deze keer eens.  Gisteren hebben we heel de dag velddienst gehad, we waren zo nat, alsof we landing meegemaakt hadden, en `s avonds hadden we een avondoefening. Gelukkig regende het niet noemenswaardig.

Het was zo aarde donker dat je zo nu en dan bijna je nek brak, en je kon niet zien wie je voor je had. Zodoende kreeg de sergeant bij vergissing een pak slaag. Of het nu werkelijk per ongeluk ging geloof ik niet maar het gaat er voor door, dus houwen zo. Ik weet wel dat we behoorlijk lol hebben gehad.

Ik moest op Bureau  clasificatie komen met 9 anderen. Daar werd me gezegd dat ik naar Voorschoten moest voor tropenkeuring, en daar ben ik vandaag geweest. Ik zit nu met een stijve arm van de inspuiting voor thyphus, parathyphus, pokken en tetanus.