19 Augustus 2021, off we go.

Een motorvakantie in Zuid-Frankrijk, de Franse Alpen.Groepsreis via Horizon Motorreizen. Pleisterplaats: een camping (met sta-caravans) in Gap. Een heenreis van zo’n 1200 km. Ik ga er 2,5 dag over doen. Vandaag kort stukje naar Margraten, onder Maastricht. Een heel erg sfeervolle AirBnB. Hiernaast de totale aanrijroute.

  

 

20 Augustus 2021 – Margraten – Le Tholy

De eerste 350 kilometer gaat over de snelweg.  Vanaf dan kleine bochtigere N wegen door de Vogezen. Rond kilometer 400 vlakbij het plaatsje Gérardmer rechtsaf naar Le Tholy. Een leuke plek voor een overnachting bij een Fransman die geen woord Engels spreekt.

21 Augustus 2021 – Le Tholy – Gex

Over de Ballon d’ Alsace. Op de top is de pas 1.247 meter hoog met een mooi uitzicht over het gebied. Na het afdalen overnachten bij Gex, in de buurt van Geneve bij kilometerstand 900. 

22 Augustus 2022 – Gex – Gap

Vanaf hier is het nog ongeveer 150 kilometer door Zwitserland, en daarna door de Franse Alpen naar de camping net iets boven Gap. Een stacaravan, met Ruud als medebewoner.

23 Augustus 2021 – Gap – Col de Noyer

De Agnel Izoard Vars (320 km) staat eigenlijk op het programma, maar nog redelijk moe van de heenreis, gekozen voor een korte alternatieve route. Col de Noyer en een Klooster hoog in de bergen: Sanctuaire Notre Dame de la Salette. Ook een schitterende route. Onderstaande foto’s in de foto-galerij zijn niet allemaal van mezelf – de video van Col de Noyer natuurlijk wel – , maar het geeft aan wat voor omgeving gereden wordt!

Aan het einde van dit deel van de route uitgekomen bij natuurpark Refuge du Gioberney.  Tevens door “Massief Des Ecrins” gereden met vrij hoge bergtoppen:
▪ Barre des Écrins (4.102m)
▪ La Meije (3.954m)

▪ Mont Pelvoux (3.946m) ▪ Pic Sans Nom (3.913m)

Op weg naar het klooster Sanctuaire Notre Dame de la Salette

Col de Noyer volledig. Na 8 minuten wordt het wel erg mooi…

24 Augustus 2021 – Gap – Grand Canyon

Korte route weer genomen van 218 km. De lange route was 382 km. Veel kronkelweggetje.

Het laatste deel van de route, bij km stand 149/312, rijd je bij Sisteron door de appeltuin van Frankrijk. Hier zie je boomgaarden met overwegend gele appels. Het laatste deel van de route gaat terug naar Gap en de camping via de leuke Col de la Sentinelle (981m). Onderaan de foto’s nog een video-impressie van een paar minuten. Kleine weggetjes, weinig verkeer, gewoon leuk om te rijden. 

25 Augustus 2021 – Gap – Alp D’Huez

De N85 vormt de basis van deze route maar vaak wordt hier vanaf geweken omdat er een leuk slingerweggetje naast ligt. Op de Col de Ornon (1360m) een paar ‘springschansen’ tegen (werd voor gewaarschuwd bij het ontbijt), goed aangegeven met borden, maar toch een apart gevoel als je nog niet eerder in de Alpen bent geweest. Hierna is de bekende Alp d’ Huez aan de beurt, wat een gave pas! Daarna is de smalle Col de Sarenne (1999m) aan de beurt. Het laatste deel van de route gaat over mooie stuurwegen. 

De Alp d’Huez was erg druk, maar bij de afdaling is een andere flank gekozen, en die was een stuk mooier. Een korte video-impressie hiervan onderaan de foto’s.

26 Augustus 2021 – Gap – Col de la Bonnette

Vandaag staat Col de la Bonette op het programma, dit is een van de hoogste passen van Europa met zijn 2.802 meter hoogte. De eerste 60 kilometer gaan langs het riviertje waar ook de camping aan ligt. De weg kronkelt mooi langs het water. Daarna het nationale park ‘’Du Mercantour’’. De klim naar boven tot 2.802 meter en de onwijs mooie afdaling.  Via een – hele warme – kloof en een ander colletje naar huis toe gereden.

27 Augustus 2021 – Gap – Mont Ventoux

De lange route vandaag ging naar de Mont Ventoux, maar zelf heb ik de korte route gereden en ben eerder afgebogen. 

28/29 Augustus 2021 – Gap – Zeist

Over de snelweg naar huis. Overnachting in Nancy (aangekomen in stromende regen), daarna weer gas erop…

Was een geweldige ervaring. Mijn eerste echte berg-vakantie op de motor. In het begin wat spannend, daarna de overtuiging dat je wel door die bochten heen komt :-).