Dag 1 : Heenreis deel I

Alles op en aan de motor hangen, want we – Janny en ik – gaan het toch weer doen: motorreis naar de Vogezen. Doen er twee dagen over, en in de Vogezen sluiten we aan bij de HorizonMotorreizen-groep voor een weekje afzien… uuuuh plezier.
Er gebeurt thuis nog wel het eea, dus de gedachten zullen veel afdwalen naar o.a. de verhuizing deze week van Remco en Damayanti , naar de vader van Janny, waar het niet goed mee gaat, en naar een neef – en familie – waarvan ik weet dat die dit ook graag zou willen doen, maar dan met een Kever.
Tevens ben ik benieuwd hoe mijn lichaam zich houdt na wet medisch gedoe. Zit nog niet aan de 100% recovery, maar we gaan het zien.

We hebben een groepsaap, en via die app heeft Henk uit Geldrop gevraagd of we het leuk vinden om met z’n 3-en op te rijden naar Muhlbach-sur-Munster, de basisplaats voor deze midweek. Nu was al het plan van Janny en ik om elkaar in Geldrop te ontmoeten om verder te gaan, dus dat komt goed uit.

We worden hartelijk ontvangen door Henk – een krasse 69 jarige – en zijn vrouw, in hun mooie huis in Geldrop. We krijgen taart, omdat Henk a.s. dinsdag 70 wordt (!). 

Voor onderstaande galerij-en geldt dat op een foto geklikt kan worden voor een vergroting en/of browsen door de foto’s heen binnen de galerij.

Na Geldrop een stuk snelweg, en net voordat we de binnenwegen opzoeken, even stoppen voor… Flammkuchen. Daarna via mooie binnenwegen naar Idar-Oberstein. Henk  zijn we onderweg, bij een omleiding voor het hoge water in de Moezel, kwijtgeraakt. Maar hij heeft inmiddels gereageerd dat hij er ook aan komt, dus gelukkig niets gebeurd.

Vlak bij Idar-Oberstein een enorme hoosbui , druppels (hagel?) voelde je door de handschoenen heen, weinig zicht en leek op zwemmen. Wel doorgereden, dat wel. 

Aangekomen in ons hotel. Een gezellig familiehotel. Drie trappen naar boven lopen met motorspullen en tassen is best wel inspannend.. pff. Blijkt wel mijn zwakke punt, (iets te snel) traplopen.

 

 

Dag 2: Heenreis deel II

Eigenlijk best wel mooi weer. Eerste stop is bij een wegrestaurantje, en daar moesten we wel Apfelstrudel mit eis und sahnen nuttigen. Niet slecht… De tweede stop is in Frankrijk bij een Auberge. Twee wegopbrekingen tegengekomen. 1 vakkundig omzeilt(..), andere door grind heen geploegd. Best wel warm en toch nog lange route binnendoor. Maar wel mooi!

Via een hele korte stop op de Col du Bonhomme (compleet met skiliften) naar het hotel in Muhlbach-sur-Munster. Best wel weer luxe, en een kok die volgens mij sterrenaspiraties heeft. Hele dag prachtig weer, dat zal morgen anders worden ben ik bang.

Genoten van de mooie rit, en ik hield het beter vol dan ik verwacht had. Had wel ergens een dip qua vermoeidheid, maar opgelost door een pauze met goed eten en drinken. Vandaag zijn we Henk niet kwijtgeraakt overigens…

Kennis gemaakt met de rest van de groep. Het bleek een hele gezellige groep te zijn. 

Dag 3 Route 1 – Vogezen West

Na wat discussie de avond hiervoor over welke route we gaan nemen om de buien te ontlopen, toch maar gekozen voor het oorspronkelijke plan, route 1. Weersverwachting is niet best, maar we starten in ieder geval droog. Weinig restaurants open, uiteindelijk gekozen voor hotel-restaurant Regal. Vielen wel een beetje uit de toon in deze chique tent. Er waren eigenlijk alleen complete menu’s te bestellen, maar toch gelukt om een pasta-tje te nemen tegen een redelijke vergoeding. 

Onderweg zie ik een telefoontje binnenkomen van de huisarts, geen idee waarom. Daarom maar even een tussenstop gemaakt bovenop een col. Bleek niet voor mij te zijn uiteindelijk, ging om het verzetten van een afspraak. 

Dreigende luchten, veel mist op de niet zo hoge cols, maar wel zo goed als droog gebleven. Tegen alle verwachtingen in. Da’s mooi! Klein stukje nog. Even bij een wijnhuis gestopt, lastig terrasjes te vinden. Samen met de begeleider die tussen de groepjes door zwerft. Heeft ook nog een korte video van ons (Janny, Henk, ik) gemaakt in een bocht. 

Janny krijgt steeds slechtere berichten over de situatie met haar vader, en besluit ‘s avonds om de volgende dag naar huis te rijden – in 1 keer. Een juiste beslissing, zo blijkt achteraf. 

Dag 4 ; Vogezen Zuid West

De theorie is dat het vandaag beter weer is dan gisteren. Praktijk is helaas anders. Mist, regen, koud.. wat kan motorrijden toch romantisch zijn…
Mis ook nog mijn motormaatje Janny, dus samen met Henk. Via kleine, donkere paadjes komen we toch uit bij een mooi meer, en rijden we even later mee met drie Belgen uit onze groep. Met z’n vijven even gestopt, warme koffie bij een soort bruin café. 

Chez Les Cousines. Na wat geitepaadjes in de regen – weinig fotogeniek- een soort trucker’s café, met de king of Capuccino’s.. En hier niet zeuren, ze hebben maar 1 menu. Een salade-bar, en kippenpootjes – met alles er nog aan zeg maar . Wel keuze uit 3 toetjes 😊. Tussendoor een wegafsluiting. Naar goed gebruik eerst doorrijden natuurlijk – wie weet kan je er met de motor wel doorheen. Maar helaas. De omleiding was behoorlijk steil en smal, maar uiteindelijk geen probleem.

Ballons. De laatste twee ballonnetjes – Ballon d’Alsace en Le Grand Ballon – hebben we weer aardig weer met wat zon. Heeft even mogen duren vandaag, maar dit is iig mooi, en dan vergeet je de regen wel weer. En vanaf daar was het een half uurtje naar het hotel.

Dag 5 : Vogezen Noord

Eerste stuk: droog! Mooie route, koffie bij een boulangerie. We zagen een stel van onze groep staan, ook even aangesloten.  Gezellig kneuterig, met een mooie wc.

Na weer een fikse stortbui, ff eten bij een auberge bij Rothlach. Wel lekker rustig hier. Ergens hier in de buurt is het enige Duitse concentratie-kamp op Frans grondgebied. Later blijkt dit een paar kilometer verderop te zijn. Verleidelijk om even te kijken, maar toch maar doorgereden.

Laatste avond in Muhlbach-sur-Munster. Zit er weer bijna op. Nog 1 gezellig diner gehad, verplichte foto, en een quiz (3e). Prijs: klein biertje. Besloten om in twee dagen te reizen, geen moeilijke kronkelwegen, maar gewoon relaxed naar huis over de snelweg. Tenminste, dat is de bedoeling. Sluit me dan aan bij Johan en Gerco.

Thuisreis, deel I. 

Ik volg Gerco (voorrijder) en Johan. Na 20 minuten is Gerco verdwenen. Samen met Johan even bij Strassbourg koffie, en kijken of we hem kunnen oppikken. Tot nu toe redelijk weer. Gerco opgepikt bij een tolpoort. Inmiddels regent het, en dat is vrij irritant wanneer je moet betalen – met natte handschoenen en een pas wat onder je regenkleding verborgen zit –  bij een tolpoort. En ik had nog wel zo’n tag thuis liggen…. 

Lijkt er op dat we met de regenbuien meerijden, het is bar en boos. Begreep dat Nederland niet veel beter is. En weer even schuilen, 30 jaar geleden dat ik volgens mij bij KVC geweest ben. Gerco probeert via het menu alleen een salade te bestellen, komt uiteindelijk toch terug met een menu… 

vd Valk, Arlon – Luxemburg. Mijn medereizigers omschrijven het als een barre tocht, kan ik geloof ik wel onderschrijven. En je komt het hotel binnen, en het is droog…. En ‘bitterballen’ begrijpen ze 🤣. En Charlie, de huisrobot, is wel een bezienswaardigheid.

Thuisreis deel II

Solotocht vandaag. Plan vanochtend was om de buien heen te rijden. Afkloppen, maar lijkt (grotendeels?) te lukken. Wel grauw en mistig in België, en 10-12 graden, maar  droog. En daar zit je op te wachten na een reis: A2 bij ‘s Hertogenbosch afgesloten, omrijden via Nijmegen. Voelt als Noord-oost Groningen. Maar… veilig thuis, en vandaag zo goed als droog.

Was een nat weekje, maar mooie routes gereden, en gezellig gehad. Zo’n 2.500 km gereden, en de Aprilia en ikzelf hebben zich goed staande weten te houden. Overigens verbazingwekkend zuinig, ook in de bergen. Meestal 1:23,5 , vandaag zelfs iets zuiniger.
Heb wel mijn motormaatje gemist, maar dat halen we later wel weer in😊

En Johan heeft een samenvatting gemaakt op bewegend beeld, chapeau!