Vertrek 

2008, een aantal maanden voor de Olympische spelen in Beijing. Het bedrijf waar ik voor werk, VX Company, bestaat 20 jaar. De crisis is nog net niet uitgebroken, en VX heeft besloten om flink uit te pakken. Werknemers + partner. We wisten niet waar we heen gingen. Paspoorten ruim van te voren inleveren, en inentingen laten uitvoeren, zonder dat we wisten waar we heen gingen.  

De bedoeling was dat we pas op Schiphol te horen kregen waar de reis naar toe ging, maar helaas lekte de bestemming een paar dagen van te voren uit. Beijing!!! Zo’n 5 dagen – wat eigenlijk gekkenwerk is. Financieel, maar ook qua te besteden tijd. En mensen die vliegangst hadden dan of die door andere redenen niet konden vliegen? Die werden een week van te voren op de trein gezet – de Orient Express… 

Daar er zo’n 455 mensen meegingen, ging dat allemaal niet in 1 vliegtuig. Sommigen vlogen dan ook over Parijs, anderen via Londen, zelf had ik een rechtstreekse vlucht. Zie hieronder de vluchtinformatie. Bizar.

Aankomst in China

Na de – lange – vlucht werden we uitgeladen, en kregen we een toespraak van China-kenner Bettine Vriesekoop. Na zo’n lange vlucht beklijfde dat niet helemaal, maar wel mooi. Tevens een rondleiding langs een enorme maquette van Beijing. Hieronder een impressie, klik op een foto voor vergroting, of om door de galerij te klikken.

Programma

In het hotel hebben we het programma uitgereikt gekregen. Verdeeld over twee groepen, zelf in groep ‘X’.

Tai-Chi in het park

We worden al heel vroeg in de lobby van het hotel verwacht – volgens mij zo’n 6:30 uur, vóór het ontbijt. Onze groep wordt verwacht in het nabijgelegen park. Daar staat een Tai-Chi instructeur te wachten. Tijdens de Tai-Chi les valt op dat het behoorlijk druk is in het park, en dat tai-chi beoefenen helemaal niet raar is hier zo vroeg in de ochtend,

Tempel van de Hemel

Op naar het zuiden van Beijing, naar de Tempel van de Hemel, een keizerlijk offeraltaar uit begin van de 15e eeuw. Indrukwekkend. Rondom de tempel veel mensen die allerlei spelletjes spelen, of lichamelijke oefeningen aan het doen zijn. 

Plein van de Hemelse Vrede

Op weg naar De Verboden Stad. We mochten hier lopen en fotograferen, maar niet de militairen die hier paraderen. Immens plein, in het midden het Mausoleum van Mao Zedong – was volgens mij niet open, en hadden we ook geen tijd voor gehad. De muur met het portret van Mao heet de Poort van de Hemelse Vrede. 

De Verboden Stad

Indrukwekkend, ook met wat slechter weer. Overal goudkleurige daken, veel meer gebouwen dan je zou denken. Ook veel vertrekken voor de concubines van de keizer. Voor de chinezen geldt dat ze hier in ieder geval 1x in je leven geweest moeten zijn.

Riksja tocht

Met een Riksja-tocht heb je iets meer zicht op het echte Beijing. Armoede ligt om de hoek.

Chinese Muur

Toch wel het hoogtepunt van de reis. Een bezoekje naar een gerenoveerd stukje van de Chinese Muur. Eerst door een woud aan Chinese verkoopstalletjes wortstelen, daarna op de Muur! Minder hoog dan ik eerste instantie had gedacht. Ze hebben gebruik gemaakt van de natuurlijke berg-ruggen, zodat ze niet zo hoog hoefden te bouwen. Heel erg gaaf.

Drum en Bell Tower

Een bezoek aan de ondergewaardeerde Towers. Hier werd vroeger door de klokken de tijd aangegeven. Hier kan je ook goed zien dat er een forse scheiding is tussen arm en rijk in China. Ook waar hele wijken zijn schoongeveegd om het e.e.a. neer te zetten voor de Olympische Spelen die later in het jaar zouden plaatsvinden.

Lama Temple

Dit lijkt een tempel voor de ‘gewone’ man/vrouw. Hier kan je goed zien hoe de gewone Chinees/ese het geloof beleeft, kaarsjes aansteekt e.d.